Publicador de continguts


La Fundació Miró Mallorca se suma a la Nit de l’Art amb les propostes de Laia Ventayol, Max de Esteban i Alexander Calder


16 / de setembre / 2024

El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha presentat els projectes “Ecotrò”, “Extinció” i “Miró & Calder”, que seran inaugurats aquest pròxim dimecres

Palma, 16 de setembre de 2024.- El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha presentat aquest dilluns les exposicions organitzades per l’Ajuntament de Palma a la Fundació Miró Mallorca amb motiu de la nova edició de la Nit de l’Art.

A la convocatòria informativa, que s’ha duit a terme al dit espai expositiu, hi han estat presents també el coordinador general de Cultura i Arts Visuals, Fernando Gómez de la Cuesta; la directora de l’equipament, Antònia Maria Perelló, i els artistes i comissaris que prenen part en les diferents mostres que s’inauguraran el pròxim dimecres 18 de setembre.

En concret, la Fundació Miró Mallorca presentarà, amb motiu de la Nit de l’Art, tres exposicions pròpies: “Ecotrò”, a càrrec de Laia Ventayol, comissariada per Aina Pomar, que estarà a disposició dels visitants a l’Espai Zero; “Extinció”, amb treballs audiovisuals realitzats per Max de Esteban i que ocuparà la sala de l’Auditori; i, finalment, “Miró & Calder”, a l’Espai Cúbic, amb obres d’Alexander Calder, organitzada sota el comissariat de Patrícia Juncosa.

Durant la seva intervenció, el regidor ha destacat el fet que la Fundació Miró “se suma a la programació de la Nit de l’Art, i ho fa amb molta més intensitat i implicació que en edicions anteriors, aportant tres mostres d’inqüestionable rellevància artística que contribuiran a elevar encara més el llistó de qualitat d’un esdeveniment que s’ha convertit per dret propi en un punt de referència del calendari cultural de Palma”.

En aquest sentit, Javier Bonet ha agraït la feina de l’associació Art Palma Contemporània, que s’ha posat una vegada més al capdavant de l’organització d’una iniciativa que arriba a l’edició número 28.

Igualment, el primer tinent de batle ha remarcat que l’Ajuntament de Palma ha programat exposicions als espais municipals de Can Balaguer i Casal Solleric, que es presentaran al llarg de la setmana.

“Ecotrò”, proposta encapçalada per Laia Ventayol, és el fruit directe del talent d’aquesta jove artista visual artanenca que, en la seva tasca de recerca, acostuma a combinar el vídeo amb la performance, la instal·lació o la conversa. Conceptualment, Ventayol s’interessa per la circulació del coneixement i dels afectes, així com pel treball en col·lectiu.

“Extinció” permetrà els visitants visualitzar cinc vídeos realitzats pel també artista visual Max de Esteban, que centra fonamentalment el seu bagatge creatiu en l’anàlisi de la condició humana sota un règim dominat per les noves tecnologies. L’exposició inclou tres treballs fílmics signats per aquest autor: 7 Minutes (2022), A Forest (2019), 20 Red Lights (2019), Black Book (2021) i Lamb of God (2024).

Finalment, “Miro & Calder” inaugura una nova etapa pel que fa a l’Espai Cúbic de la Fundació Miró Mallorca, consistent a propiciar el retrobament de Joan Miró amb altres creadors.
En aquesta ocasió, el visitant és l’escultor Alexander Calder, qui va estar lligat per una relació d’amistat amb Miró que es va perllongar al llarg de més de 40 anys.

Nascut a Pennsilvània (Estats Units) a finals del segle XIX i mort a Nova York l’any 1976, Calder és considerat l’inventor del mòbil i precursor de l’escultura cinètica. Durant la seva carrera, també va mostrar el seu talent en camps com la pintura, els gravats, les miniatures o els gravats.
La idea de l’Ajuntament de Palma i de la Fundació Miró Mallorca és que aquest tast de l’obra de Calder signifiqui el preludi d’una futura gran exposició que reuneixi el llegat dels dos artistes.

 

Data darrera modificació: 16 de setembre de 2024