Publicador de continguts


L’Ajuntament i el Consell d’Arquitectes d’Europa organitzen la jornada “Els arquitectes com a facilitadors de la transició energètica: reflexions a partir de les experiències d’ARV a Palma”


11 / de setembre / 2024

Aquesta formació vol destacar el paper clau dels arquitectes en la reducció d’emissions de carboni i la conscienciació sobre sostenibilitat
Finançat amb fons europeus, el projecte ARV treballa la zona de Nou Llevant-la Soledat en projectes d’edificis sostenibles, entre els quals el de GESA

Palma, 11 de setembre de 2024.- El Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) acollirà aquest divendres horabaixa la jornada formativa “Els arquitectes com a facilitadors de la transició energètica: reflexions a partir de les experiències d’ARV a Palma”. Aquesta formació està organitzada per l’Ajuntament de Palma i el Consell d’Arquitectes d’Europa en el marc del projecte ARV, que desenvolupa Cort finançat per la Unió Europea. L’objectiu és traslladar als professionals de l’arquitectura la importància del seu paper en la reducció de les emissions de carboni dels edificis i com a catalitzadors de conscienciació sobre sostenibilitat.
Una jornada que mostrarà als arquitectes assistents, també, models de bones pràctiques d’innovacions aplicades a edificació sostenible, amb els exemples de les mesures impulsades pel projecte europeu ARV a Palma: la solució d’energia fotovoltaica integrada a la façana de l’edifici GESA, l’experiència del Living Lab de Palma Es Laboratori, el projecte de 35 habitatges socials de l’IBAVI a la Soledat i el model de qualitat arquitectònica a un nou edifici al Nou Llevant.
Els ponents de la jornada són Marta Amer, directora general de Projectes Estratègics de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Palma; Lluc Amengual, director del projecte ARV a Palma; i Marta Nicolau, educadora social del projecte ARV a Palma.


Marta Nicolau ha assegurat que “el col·lectiu professional que està al capdavant de les rehabilitacions de les finques (arquitectes, constructores, etc.) és clau per a impulsar la transició energètica als barris que més la necessiten i més en aquest moment que la població té al seu abast ajudes provinents de fons europeus. Seria interessant que acudissin a aquestes jornades per a conèixer què s’està fent.”
Per la seva banda, Lluc Amengual ha destacat que “en aquests moments on és més necessària la rehabilitació és en els edificis plurifamiliars on les comunitats de propietaris estan integrades per molts de veïnats; sense la intermediació i el suport de professionals de l’àmbit social seria molt complicat arribar-hi i assolir acords”.
El projecte ARV, coordinat per la Universitat Tecnològica de Noruega (NTNU), té com a objectiu crear comunitats circulars climàticament positives a Europa i augmentar l’índex de renovació d’edificis sostenibles al continent involucrant 35 socis de 8 països europeus diferents. Així, s’han seleccionat sis ciutats europees a la República Txeca, Dinamarca, Itàlia, Països Baixos, Noruega i Espanya, representatives dels diferents climes del continent.
A Espanya s’ha seleccionat la zona de Nou Llevant-La Soledat, on s’està duent a terme, entre d’altres, el projecte pilot a l’edifici GESA, a càrrec d’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), un dels principals socis del projecte ARV.

Data darrera modificació: 11 de setembre de 2024