Publicador de continguts


L’Ajuntament sol·licita finançament de l’Impost de Turisme Sostenible per a projectes aportats per diferents àrees que en conjunt superen els 61 milions d’euros


4 / de setembre / 2024

La portaveu municipal, Mercedes Celeste, ha destacat el contingut verd i sostenible de les propostes i la seva incidència en la millora de serveis i infraestructures  

Palma, 04 de setembre de 2024. La Junta de Govern ha aprovat aquest dimecres la relació de projectes que presenta l’Ajuntament de Palma a la convocatòria del període 2024-2025 de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). 

L’import global d’aquestes sol·licituds supera els 61 milions d’euros, i puja, concretament, a 61.722.596,87 euros.

La relació inclou tot un conjunt de projectes, pertanyents a diferents àrees municipals.

Durant l’habitual roda de premsa posterior a la Junta de Govern, la portaveu municipal, Mercedes Celeste, ha explicat que totes les propostes “s’adapten plenament a les finalitats i prioritats d’aquest impost, que són les de fer passes endavant en la consecució d’infraestructures i serveis que, des d’una òptica verda i sostenible, facin possible una millor qualitat de vida per als residents i una oferta turística compatible amb la preservació del Medi Ambient”.

Seguretat Ciutadana 

Per una banda, des de Policia Local, s’ha tramitat una única sol·licitud que incorpora la dotació d’un nou equipament de drons, la instal·lació de càmeres de vigilància, inversió en l’adquisició de nous vehicles, l’increment de la vigilància efectiva en les Zones Turístiques Madures (ZTM) i diferents actuacions a la Policia Muntada. 

Pel que fa als Bombers de Palma, es planteja subministrar a les dotacions destinades a les ZTM equipaments preparats per fer front a diferents riscos assenyalats en els corresponents informes tècnics.

En concret, el projecte fixa la necessitat d’adquirir una autoescala, un vehicle d’apuntalaments i un equip de bombeig per fer servir en cas d’inundacions. 

El pressupost global de les peticions relacionades amb l’àrea de Seguretat Ciutadana és de 8 milions d’euros. 

Infraestructures

Des de l’àrea d’Infraestructures, s’han tramitat les següents propostes d’inversió: 

-    La segona fase del projecte de millores al Parc de la Mar

-    La remodelació, millora de l’accessibilitat i de la mobilitat i la separació de la xarxa de pluvials a Plaça del Mercat i carrer Unió

-    L’execució de la millora dels accessos al Castell de Bellver i la recuperació del medi natural de la zona forestal

-    La reforma i renaturalització d’un sistema d’espais lliures públics a Platja de Palma coincident amb una zona per a la pràctica de l’esplai, l’activitat física i la dinamització de la barriada, fent molt incís en la millora de la sostenibilitat ambiental

-    La preservació i recuperació del medi natural de la zona de es Carnatge i el seu litoral

-    Projecte bàsic i d’execució de la rehabilitació de les Cases del Retiro, on està previst ubicar-hi, en un futur, el Jardí Botànic de Palma.

Les inversions globals pel que fa a l’àrea d’infraestructures superen els 29 milions d’euros. 

SMAP

En aquesta convocatòria de l’ITS, la Societat Municipal d’Aparcaments i Projectes (SMAP) planteja un aparcament en superfície al camí de les Meravelles, una actuació destinada a respondre a una insistent demanda dels ciutadans de la zona. 

El pressupost requerit es situa lleugerament per damunt dels 3 milions d’euros.

EMT 

Pel que fa l’empresa municipal de transports EMT es proposa la construcció del nou centre d’operacions ECO-EMT de Palma, i la renovació de la flota amb l’adquisició de vehicles elèctrics. 

Per aquesta convocatòria es contempla la compra de 8 busos elèctrics de 12 metres i altres 8 busos també elèctrics de 18 metres.

Aquests nous vehicles substituiran els de tecnologia convencional alimentats per combustibles fòssils (gasoil), disminuint les emissions contaminants de CO₂ i partícules, i reduint, al mateix temps, l'impacte sonor. 

El pressupost sol·licitat en aquest cas és de 12 milions d’euros. 

Urbanisme

En l’àrea d’Urbanisme, s’han tramitat dues propostes. 

La primera fa referència a un dels projectes neuràlgics d’aquesta legislatura, com és la reforma de la plaça Major, les plantes inferiors i els seus voltants.

L’objectiu, segons ha indicat la portaveu de l’equip de govern, és “recuperar per a la ciutat, amb tota la seva magnitud i potencialitat, aquest espai de Palma, atorgant-li nous usos com equipament públic i rehabilitant el patrimoni històric i cultural”. 

La segona actuació és el projecte del recinte firal de Palma, una iniciativa que, en paraules de la regidora, “contribuirà poderosament a impulsar la desestacionalització turística i l’activació de nous perfils de demanda”. 

De moment, ja s’ha tramitat, per part de l’Ajuntament de Palma, una sol·licitud al Govern per fer possible la declaració d’interès autonòmic dels terrenys i la creació d’un nou Sistema General Sociocultural que permeti situar el recinte firal en l’espai sobrant una vegada delimitada la construcció de l’Institut d’Educació Secundària de Son Ferriol. 

En conjunt, els projectes relatius a l’àrea d’Urbanisme s’acosten als 6,7 milions d’euros.

Cultura i restauració

En l’àmbit de la cultura i la restauració, l’Ajuntament de Palma planteja, en primer lloc, la rehabilitació de Son Boter per tal, segons Mercedes Celeste, de “posar en valor aquestes  instal·lacions, reiterant l’aposta de l’equip de govern per ampliar la repercussió de l’obra de Joan Miró com a figura cabdal en la imatge cultural i artística que Palma projecta al món”.

Una segona actuació du com a títol genèric ‘Palma, capital gastronòmica de la Mediterrània’, i representa, seguint les explicacions de la regidora, “un impuls del municipi com a punt de referència nacional i internacional en matèria de restauració, prioritzant la promoció del producte local i de la gastronomia autòctona”.

Són nombroses les accions plantejades en aquest projecte, com ara tallers, conferències o rutes culinàries, però Celeste ha destacat específicament, “per les seves ambicioses expectatives”, la configuració de Palma com a seu d’una Gran Gala Gastronòmica Internacional que es celebrarà l’any 2025 i que convertirà la ciutat en un epicentre culinari de primera línia. 

El pressupost demanat per a les propostes de Cultura i Restauració supera els 2,5 milions d’euros.


 

 

Data darrera modificació: 4 de setembre de 2024